Emas K10 Yang Menawan! | JEWEL CAFÉ Malaysia

Date published: July 29, 2021

Emas K10 Yang Menawan! | JEWEL CAFÉ Malaysia


women

Apa yang kita bincangkan hari ini?


women

Ia emas! Satu-satunya logam yang berwarna kuning atau 'emas'. Apa lagi yang anda tahu tentang emas?


women

Saya tahu emas unsur ialah 24 karat, manakala emas 18 karat ialah 75 peratus emas tulen, emas 14 karat ialah 58.5 peratus emas tulen, dan emas 10 karat ialah 41.7 peratus emas tulen.


women

Cukup banyak ilmu yang anda ada tentang emas. Sila baca artikel di bawah untuk mengetahui lebih lanjut!


Emas “K10” adalah emas dengan ketulenan yang sangat rendah dan ia akan dikritik oleh peminat emas tulen bahawa “ini bukan emas”. Walau bagaimanapun, perhiasan yang dibuat dengan K10 semakin popular sekarang ini.

Kerana ketulenannya yang rendah, sudah tentu ia dapat dibeli dengan harga yang berpatutan. Baru-baru ini, banyak perhiasan K10 seperti anting-anting atau rantai muncul di pasaran, tetapi daya tarikan K10 bukan hanya ini! K10 lebih kuat dan lebih tahan lama daripada emas gred lain. Emas ini boleh digunakan dalam pelbagai reka bentuk. Oleh itu, ia sesuai digunakan untuk pakaian harian dan merupakan bahan perhiasan yang sangat popular.

Artikel ini akan memperkenalkan rahsia populariti K10 dan perkara utama semasa menggunakannya.

Kandungan emas dalam K10 kurang daripada separuh?

“K10” merujuk pada emas dengan ketulenan 10 Karat.

Kadang-kadang ia juga ditandakan sebagai “Emas 10K”. Beberapa negara asing menggunakan ukiran K10.

Karat adalah indeks yang menyatakan ketulenan emas dari segi nisbah. Dengan syarat 24 adalah emas tulen, ketulenan emas ditunjukkan dengan kaedah 24 mata.

Oleh itu, jika dikatakan mengenai ketulenan K10, ia adalah 10 daripada 24 emas tulen, iaitu 10 ÷ 24 = 0.416… , kira-kira 42% daripada jumlah berat yang setara dengan emas tulen.

Beberapa negara asing sering menggunakan kaedah nisbah seribu, jadi K10 kadang-kadang terukir sebagai “416” atau “417”.

Dari penjelasan di atas, anda seharusnya dapat memahami bahawa bahagian emas yang terdapat dalam K10 adalah kurang dari separuh. Emas K biasa di pasaran adalah K18 dan K14, nisbah emas masing-masing sekitar 75% dan 58%.

Terdapat juga K12 yang nisbah emasnya hampir separuh ketulenan, juga ada di pasaran tetapi K10 lebih biasa.

Adakah K10 murah?

Sekiranya ketulenan K10 berubah menjadi nisbah berat, ia mengandungi kira-kira 42% emas, yang bermaksud bahawa baki 58% adalah campuran logam lain. Jenis logam ini disebut “logam aloi.”

K10 diminati ramai di pasaran adalah terutamanya kerana harga emas sedang tinggi. Oleh itu, pengguna tidak boleh membeli perhiasan emas dengan mudah. Sekiranya anda pernah mengalami era ketika harga emas belum naik, ketulenan K10 mungkin kelihatan asing bagi anda. Oleh kerana kandungan emas tulen kurang dari separuh, nampaknya banyak orang berpendapat bahawa K10 adalah “bukan emas” Jika dibandingkan dengan K18, ia mungkin terasa sedikit murah.

Namun, kerana harga emas masih tinggi hari ini, K10 tidak boleh dikatakan terlalu murah. Selain itu, baru-baru ini, semakin banyak reka bentuk perhiasan K10 sangat disukai, dan tidak terasa murah.

Pelbagai Warna Emas K10

K10 mengandungi sehingga 58% logam aloi.

Logam aloi K10 akan menggunakan bahan seperti perak, tembaga, paladium, nikel, dll.

Dengan perubahan nisbah pencampuran logam ini, pelbagai warna dapat dibuat. Kekerasan juga akan berubah. Tetapi setelah penyesuaian kadar logam aloi, perubahan yang jelas adalah warnanya.

Antara warna-warna termasuk emas putih, emas kuning, dan emas ros.

Emas putih

Emas putih mempunyai kekerasan Vickers yang sangat tinggi (menunjukkan tahap ketahanan semasa diberikan tekanan).

Sebagai contoh, kekerasan Vickers bagi K14 ialah 165 (Hv); kekerasan Vickers K10 adalah 190 (Hv).

Kekerasan kedua ketulenan itu jauh lebih tinggi daripada 25 (Hv) bagi emas tulen, dan sudah tentu emas putih K10 lebih keras.

Emas putih sering menggunakan kandungan paladium yang tinggi. Ini kerana nada warna paladium seperti platinum (platina, juga biasa dikenal sebagai platinum). Sekiranya paladium dicampurkan dengan emas tulen, aloi dengan berwarna yang hampir dengan platinum akan dihasilkan.

Walau bagaimanapun, platinum K10 akhirnya akan diselaputi dengan lapisan rhodium, yang sama untuk K14. Rhodium adalah salah satu logam berharga di dalam kategori platinum. Walaupun ia lebih murah daripada emas, ia masih merupakan logam yang bernilai tinggi.

Pada tahun 2008, harga rhodium mengalami lonjakan yang jarang berlaku, menjadikannya harga logam tertinggi dalam sejarah rekod.

Selain itu, terdapat juga emas putih K10 yang diukir sebagai K10WG, jadi sebaiknya perhatikan dulu!

Emas Kuning & Emas Ros

Setiap pengeluar mempunyai nisbah aloi yang tersendiri tetapi pada dasarnya semua akan menggunakan campuran perak dan tembaga.

Secara amnya, emas kuning mempunyai kandungan perak yang lebih tinggi sementara emas ros mempunyai kandungan tembaga yang lebih tinggi. Perak memberikan warna kehijauan kepada emas sementara tembaga memberi kesan emas menjadi merah.

Reka bentuk K10 sesuai untuk kegunaan harian

Banyak perhiasan yang dibuat dengan K10 bergaya. Terdapat pelbagai jenis, dan anda boleh memilih gaya yang anda minati. Perhiasan emas tulen akan berasa sangat mewah dan cantik, tetapi warna kuning keemasan dari emas tulen ini dapat memberi si pemakai perasaan mewah pada waktu, tempat, dan majlis tertentu.

Emas kuning K10 menunjukkan nada warna yang hampir dengan kuning lemon, yang dapat membuat gambar yang bersederhana lagi anggun.

Emas ros K10 yang dibuat menjadi warna merah jambu, dipadankan dengan rekaan yang feminin diminati ramai dan terdapat banyak di pasaran.

K10 juga sesuai untuk cincin.

Cincin pasangan juga sesuai menggunakan bahan K10.

Lelaki lebih suka warna yang terang seperti putih. Oleh itu, disarankan agar apabila memilih sepasang cincin, lelaki boleh memilih emas putih dan wanita boleh memilih emas ros. Tidak ada perbezaan dalam harga antara bahan yang digunakan oleh lelaki dan wanita, jadi anda dapat menggunakannya setiap hari.

K10 lebih keras dan sukar untuk diubah saiz atau diperbaiki.

K10 adalah bahan yang biasa digunakan untuk pelbagai perhiasan.

Warna emas seperti emas kuning, emas ros dan emas putih menjadi semakin popular, menjadikan K10 lebih kerap muncul di pasaran.

Cincin pasangan juga merupakan salah satu perhiasan K10 yang biasa digunakan. Cincin yang dipakai setiap hari, ada kalanya perlu mengubah saiznya (pembaikan perhiasan). Sekiranya anda lebih kurus daripada ketika anda membeli cincin,saiz cincin anda juga akan berubah. Bagi wanita yang berjaya menurunkan berat badan, ini mungkin perubahan yang menggembirakan, tetapi cincin sering jatuh. Sekiranya ia adalah cincin kegemaran, anda pasti mahu memakainya sepanjang masa! Pada masa ini, ubah saiz diperlukan.

Namun, anda perlu tahu bahawa K10 mungkin agak sukar untuk diperbaiki. Emas K10 mempunyai kekerasan yang hampir sama dengan K14.

Emas ros, emas kuning, emas putih, dan lain-lain adalah semua bahan yang keras. Semasa membaiki barang kemas, pastikan anda bertanya dengan teliti dengan kakitangan di kedai!

Langkah untuk mengubah saiz cincin

Sekiranya anda perlu mengubah saiz cincin, serahkan ke kedai yang khusus membaiki perhiasan. Berikut ini memperkenalkan langkah-langkah umum untuk mengecilkan cincin.

1. Ukur ukuran

Pertama, pasangkan cincin pada alat yang disebut sebagai “tongkat cincin” dan ukur ukuran cincin. Dengan cara ini, anda dapat mengetahui ukurannya dan mereka akan menentukan saiz yang hendak diubah mengikut seberapa kecilnya.

2. Potong, Pintas

Mereka kemudian akan menggunakan alat setipis benang untuk memotong cincin, Kemudian, hanya memintas bahagian yang diperlukan.

3. Kimpalan

Cincin akan disambungkan pada permukaan yang potong. Pada masa ini, solder ikatan diletakkan di permukaan yang dipotong dan kemudian cincin dipanaskan dengan pistol api. Selepas itu, permukaan potong akan disatukan dengan jenis pateri yang sesuai bergantung pada nada warna.

4. Proses akhir

Akhirnya,mereka akan bersihkan permukaan kimpalan tersebut. Menggunakan pengasah untuk membuang pateri yang lebih, mereka kemudian menggunakan batang pengisar, pengasah dan penggiling untuk melicinkan cincin. Akhir sekali, permukaan cincin akan digosok dengan roda penggilap sehingga cerah dan kemudian bersihkan.

Bagaimana jika tukang emas enggan membaiki?

Pembaikan barang kemas memerlukan kerja yang teliti. Sekiranya bahannya terlalu keras, tukang emas mungkin tidak bersedia mengubah saiznya untuk pelanggan. Ini kerana apabila bahan terlalu keras, keretakan mungkin terjadi semasa pemotongan.

Di samping itu, jika ia adalah reka bentuk atau ukuran yang tidak mudah diubah, kadangkala tukang emas akan enggan menerimanya.

Contohnya, dalam reka bentuk bertatahkan berlian, semasa pemanasan, berlian itu mungkin rosak atau warnanya menjadi keruh. Sebilangan orang akan mengambil berat tentang perkara ini dan enggan membaikinya.

Sekiranya anda benar-benar ingin membaiki, cari kimpalan laser!

Baru-baru ini, nampaknya terdapat lebih banyak kedai yang menggunakan mesin “kimpalan laser” terbaru untuk memperbaiki barang kemas pelanggan. Dengan menggunakan teknologi kimpalan laser, banyak perhiasan yang tidak dapat diubah ukurannya dengan pistol api juga dapat diubah ukurannya dengan betul. Oleh itu, disarankan agar anda mencari kedai yang menggunakan teknologi ini.

Kos pembaikan kimpalan laser sedikit mahal, tetapi ia dapat diperbaiki dengan selamat sambil mengelakkan kerosakan pada perhiasan. Selain daripada dua kaedah di atas, terdapat juga kedai yang menggunakan alat las arc spot untuk memperbaiki barang kemas. Sekiranya anda ingin memiliki produk akhir yang kemas dan tanpa tanda kimpalan yang terputus, kaedah pembaikan ini pasti memenangi hati anda.

Perbezaan antara K10 & K9

K10 secara beransur-ansur menjadi arus utama bahan perhiasan di Jepun tetapi populariti K9 nampaknya lebih rendah daripada K10. Walau bagaimanapun, Inggeris atau Eropah suka menggunakan K9. K9 dan K10 mempunyai sedikit perbezaan dalam ketulenan tetapi jenis atau tujuan logam aloi berbeza.

Emas British

Keluarga diraja British menyukai K9.

KK9 juga mempunyai reputasi “British Gold” atau “Royal Gold”, yang cukup popular di kalangan orang Inggeris.

K9 mempunyai bahagian logam aloi yang tinggi, jadi pelbagai warna emas dapat dihasilkan. Oleh itu, bukan sahaja keluarga diraja yang menghargai rasa reka bentuk untuk membuat perhiasan K9. Ia juga merupakan bahan biasa untuk perhiasan antik Inggeris.

Mengapa Inggeris suka menggunakan K9?

Sebab K9 disukai oleh semua orang di UK adalah kerana pada masa lalu, ketulenan K14 dan ke atas kebanyakan tertumpu di Amerika Syarikat, dan K9 dikumpulkan di latar belakang sejarah Inggeris.

Emas K14 mengandungi 58.3% berat dari segi ketulenan, dan ada syarat yang mencukupi untuk menganggapnya sebagai emas, tetapi emas K9 hanya menyumbang 37.5%.

Pada masa itu, budaya membuat perhiasan antik di Amerika tidak begitu berkembang seperti di Eropah, sehingga mereka lebih memperhatikan ketulenan emas. Oleh itu, jika ketulenannya kurang dari K14, jaminan kualiti tidak dapat terukir. Manakala di UK, tukang emas yang sangat baik adalah lebih banyak lagi.

Pada era Victoria abad ke-19, banyak perhiasan antik dibuat menggunakan K9. Oleh itu, di antara perhiasan antik yang ada, banyak reka bentuk dibuat menggunakan emas K9 pada masa itu dengan mutiara, sapphire, amethyst, garnet, berlian dan batu permata berwarna-warni yang lain.

Perancis, di mana teknologi perhiasan antik juga dikembangkan, sering menggunakan K9. Kerana latar belakang sejarah ini, K9 masih menjadi emas kegemaran orang Eropah.

Emas British K9 sering menambah platinum sebagai logam aloi, yang sangat mahal. Platinum adalah logam berharga yang lebih mahal daripada emas dan dapat menunjukkan rasa mewah dalam reka bentuk.

K10 sebagai bahan seruling

Kadang-kadang emas digunakan di badan seruling.

Dikatakan bahawa jika badan tiub menggunakan emas, ia dapat memainkan nada yang sangat dalam.

Antara ketulenan yang digunakan adalah K9, K14, K18 dan K24. Sekiranya ketulenan lebih tinggi daripada K14, bukan hanya harganya yang jauh lebih tinggi, tetapi beratnya juga akan menjadi lebih berat, jadi ianya lebih sesuai untuk pengguna yang lebih mahir. Perintis kebanyakannya bermula dengan K9.

Namun, masih terdapat pengeluar yang membuat seruling K10. Beberapa pemain seruling menaik taraf dari K9 ke K10.

Ketulenan emas hanya meningkat 1/24, dan ciri-ciri badan tiub akan berubah, menjadikan tome lebih “menembus lebih mendalam”, sehingga seruling K10 nampaknya diterima dengan baik.

Berhati-hati dengan alahan logam K10

Ciri menarik K10 ialah ia boleh dijadikan rantai, cincin, anting-anting dan perhiasan pakaian harian yang lain. Walau bagaimanapun, K10 mempunyai bahagian logam aloi yang tinggi, jadi berhati-hatilah sekiranya anda mempunyai alahan logam.

Logam aloi kadang-kadang menggunakan perak, tembaga, nikel, dan lain-lain yang mudah larut. Terutama sekali, nikel dikenali sebagai logam yang mudah menyebabkan alahan. Perhiasan lama sering mengandungi nikel, jadi berhati-hatilah.

Perlu diketahui bahawa sebilangan orang menggunakan K14 tanpa alergi logam tetapi penggunaan K10 akan menyebabkan alergi tersebut.

Kaedah penyimpanan & penjagaan K10

K10 kadang-kadang digunakan dalam bentuk emas celup atau emas diisi. Label emas celup adalah “K10GP” dan label berisi emas adalah “K10GF”. Kedua-duanya mungkin terkelupas kerana geseran, jadi berhati-hati.

K10 juga kadang-kadang menghakis kerana terdedah kepada udara, menjadikan warnanya kusam. Oleh itu, disarankan agar barang kemas itu mesti ditutup rapat agar tidak terkena udara. K10 juga akan berkarat ketika terkena air, jadi ingatlah untuk mandi tanpa memakai cincin di tangan anda.

Berhati-hatilah juga agar barang kemas tidak berminyak seperti krim untuk produk penjagaan kulit. Biasanya lap dengan kain lembut.

Sekiranya barang kemas itu kotor, larutkan pencuci pinggan di dalam air panas dan kemudian masukkan perhiasan itu ke dalam air untuk membersihkannya. Selepas pembersihan, sila lap kering dengan teliti. Untuk mengeringkan kelembapannya, disarankan untuk menggunakan pengering rambut.

Ringkasan

K10 (emas 10K : 416 “,” 417 “) adalah emas dengan ketulenan sekitar 42% jika dihitung berdasarkan berat. Pada masa lalu, ketulenan ini tidak begitu popular di Jepun tetapi kerana harga emas yang tinggi, K10 telah menjadi bahan perhiasan yang permintaan tinggi.

K10 adalah bahan yang kuat dan tidak mudah rosak seperti K14. Menambah logam aloi seperti perak, tembaga, paladium, dan nikel dapat menjadikan emas putih, emas kuning, dan emas ros. Perhiasan yang dibuat dengan emas seperti K14 ini semakin popular.

K9 dan K10 sangat berbeza. Walaupun K9 dan K10 tidak jauh berbeza dalam ketulenannya, K9 dikenali sebagai “British Gold” dan merupakan bahan kegemaran untuk perhiasan kerajaan British dan perhiasan antik British.

Sebilangan besar K9 ini menggunakan platinum sebagai logam aloi dan oleh itu sangat mahal. Perbezaan ketulenan K9 dan K10 kadang-kadang menyebabkan perubahan besar pada ciri-ciri tiub seruling. Merasakan perbezaannya juga merupakan cara untuk menikmati K10.

K10 adalah bahan yang sangat keras, jadi beberapa kedai tidak dapat mengubah ukuran cincin atau memperbaiki perhiasan untuk pelanggan. Sebaiknya jangan mencari kedai yang menggunakan alat pemanas api, dan lebih baik ke kedai yang menggunakan teknologi kimpalan laser. Kimpalan laser kadangkala lebih pantas. Sekiranya anda ingin menghantar perhiasan untuk dibaiki, anda boleh mencuba kimpalan laser. Namun, jika tukang emas tidak menggunakan pengelasan laser, dia mungkin tidak dapat mengimpal dengan baik.

K10 adalah emas dengan kandungan logam aloi yang sangat tinggi, jadi beri perhatian khusus kepada cara penyimpanan dan penjagaan. Jangan terlalu kerap dedahkan emas K10 dengan udara, kelembapan, minyak, dll.

Bagi K10GP (emas celup) dan K10GF (dipenuhi emas) harus mengelakkan geseran untuk mengelakkan permukaan terkelupas.

Sekiranya anda ketahui bahawa emas K10 lebih cenderung menyebabkan alergi logam daripada emas lain. Sebilangan orang yang menggunakan K14 tidak akan mengalami alergi logam tetapi yang menggunakan K10 akan mengalami gejala alergi tersebut. Jadi tolong berhati-hati. Sila pilih perhiasan yang tidak menggunakan bahan nikel.

Harga K10 lebih mampu milik, dan ia juga boleh direka sebagai rantai, anting-anting, cincin berpasangan, dan perhiasan pakaian harian yang lain. Kelebihan ini adalah kelebihan K10 yang terbesar.

K10 dengan pelbagai daya tarikan sama sekali tidak murah!


women

Apa yang kita bincangkan hari ini?


women

Ia emas! Satu-satunya logam yang berwarna kuning atau 'emas'. Apa lagi yang anda tahu tentang emas?


women

Saya tahu emas unsur ialah 24 karat, manakala emas 18 karat ialah 75 peratus emas tulen, emas 14 karat ialah 58.5 peratus emas tulen, dan emas 10 karat ialah 41.7 peratus emas tulen.


women

Cukup banyak ilmu yang anda ada tentang emas. Sila baca artikel di bawah untuk mengetahui lebih lanjut!


For expensive purchase of Gold items,
leave it to Jewel Cafe!

Jewel Cafe ranks
No 1 in customer service satisfaction

  • Shockingly high prices thanks to our international and domestic distribution network!
  • Largest business in the industry with over 250 outlets!
  • Free jewelry cleaning service that has been enjoyed by many!
  • No cancellation fee regardless of mode of purchase!
This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!