Perkara yang anda perlu tahu sebelum menjual Rolex !! Pasaran pembelian untuk Rolex Submariner Series 2020 | JEWEL CAFÉ Malaysia

Date published: August 25, 2021

Perkara yang anda perlu tahu sebelum menjual Rolex !! Pasaran pembelian untuk Rolex Submariner Series 2020 | JEWEL CAFÉ Malaysia

Antara jam tangan mekanikal canggih, jam tangan selam dari siri Submariner merupakan salah satu jam tangan yang paling terkenal di antara banyak jam tangan Rolex. Jam tangan selam Submariner telah mengalami banyak revisi dan inovasi sejak dikeluarkan iaitu pada tahun 1953. Jam tangan ini juga sangat terkenal dalam kalangan peminat jam tangan berjenama mewah.

Kami akan memperkenalkan jam tangan siri Submariner yang terkenal dalam artikel ini dan keadaan pasaran.

※ Maklumat yang diterbitkan dalam artikel ini adalah harga pasaran jam tangan yang relevan pada September 2020.

Pasaran permintaan Rolex Submariner 116610LN

Tempoh pengeluaran: 2010 hingga sekarang

Siri Submariner 116610LN dan Explorer I saling mencerminkan, dan merupakan jam tangan sukan yang sangat popular untuk jenama Rolex. Penampilan sporty dan reka bentuk hitam sederhana cukup popular di kalangan orang Jepun.

Selain itu, penampilannya yang memukau membuatkan ia sukar untuk dilepaskan. Ciri kalis air yang baik hingga 300 meter, 116610LN juga sangat menarik sebagai jam tangan untuk menyelam. Pengguna tidak perlu risau sama sekali mengenai kalis air, dan boleh dipakai dan digunakan pada bila-bila masa seperti yang dikehendaki. Dari bezel aluminium standard 11660 yang lama, bezel berputar sehala berskala 60 minit yang dilengkapi dengan 116610LN kini telah ditingkatkan menjadi bezel seramik, yang tidak hanya meningkatkan ketahanan secara signifikan tetapi juga menjadikan penampilan lebih maju.

Harga pembelian Submariner 116610LN semakin tinggi dan meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan kenaikannya sangat memberangsangkan. Walaupun permintaannya pernah jatuh kerana wabak coronavirus yang melanda dunia baru-baru ini tetapi disebablan keluaran siri baru Submariner, harganya dijangka naik lagi pada bulan September 2020. Berdasarkan pasaran permintaan yang sangat tinggi pada masa ini, dapat dikatakan bahawa sekarang adalah masa yang terbaik untuk menjual jam tangan 116610LN.

Dalam pada itu, terdapat beberapa individu meramalkan bahawa setelah keluaran baru 126610LN dipasarkan, permintaan untuk 116610LN mungkin menurun. Reka bentuk keluaran baru berbeza daripada keluaran lama. Antaranya adalah meningkatkan ukuran casing (dari 40mm menjadi 41mm).

Oleh itu, tidak mungkin permintaan pasaran untuk 116610LN akan hilang dan kemungkinan akan terdapat harga pembelian yang lebih tinggi.

Nilai penjualan semula yang memberangsangkan

Jam tangan Submariner sangat versatil dan mempunyai peminat yang tersendiri, seperti “green water ghost” dengan bezel hijau zamrud atau “blue water ghost” dengan dail biru. Walau bagaimanapun, jam tangan Submariner yang mempunyai nilai jualan semula tertinggi adalah kalendar klasik 116610LN hitam. Peminat dari seluruh dunia menyukai jam tangan ini, dan disebabkan itu ia mempunyai nilai jualan semula yang sangat tinggi. Dengan kata lain, bukan hanya kualiti sempurna yang tidak dapat dipertikaikan, ia juga dapat disesuaikan berdasarkan apa yang anda inginkan kerana ia merupakan jam tangan klasik yang sangat tahan lama.

Pasaran pembelian Rolex Submariner 116610LV

Tempoh pengeluaran: 2010 hingga sekarang

116610LV menggunakan zamrud hijau, iaitu salah satu warna logo syarikat yang mencerminkan Rolex. Spesifikasi asasnya hampir sama dengan 116610LN (versi hitam), tetapi harga jualnya lebih tinggi daripada 116610LN. Walaupun semua jam tangan Rolex mengekalkan kadar penambahan mata yang tinggi, 116610LV adalah yang tertinggi. Sejak kebelakangan ini, harga pasaran dan harga beli meningkat secara mendadak. Tambahan pula, seperti 116610LN, edisi 116610LV terbaru yang menggunakan dail hitam menampakkan ia sangat berbeza daripada dail hijau 116610LV.

Walaubagaimanapun, dijangka akan berlaku penurunan harga terhadap 116610LV kerana keluaran model-model baru oleh Rolex. Akan tetapi ia masih terdapat di pasaran kerana permintaan yang berpanjangan. Secara umum kitaran keuntungan ini akan berkurangan dari masa ke semasa, jadi sekarang adalah masa yang terbaik jika anda ingin menjual pada harga tertinggi.

Sukar diperoleh menyebabkan harga melambung tinggi

Mengapa kos 116610LV sangat tinggi? Salah satu penyebabnya adalah kekurangan pengeluaran, tetapi sebab utamanya adalah ‘pembelian eksplosif’ pelanggan. Di luar negara, terutamanya di China, ia sangat popular dan mempunyai ramai peminat . Daya tarikan dial hijau jelas disebabkan oleh kekurangan pengeluran yang menyebabkan kekurangan produk dipasaran menjadi perhatian pelanggan. Dalam tempoh masa yang singkat, harga jualan 116610LV meningkat dengan pesat apabila berlaku kekurangan produk di pasaran.

Pasaran pembelian Rolex Submariner 114060

Tempoh pengeluaran: 2012 hingga sekarang

Dalam koleksi Submariner, 114060 adalah jam tangan yang cukup sederhana. Ia tidak mempunyai lensa untuk siklop. Dail asas menjadikannya popular dikalangan peminat jam tangan yang suka jam tangan sederhana.

Ia juga merupakan model yang sangat popular bagi pengguna yang ingin membeli jam tangan edisi ‘ghost water’ dengan harga rendah berbanding model yang lain. 114060 juga lebih murah daripada model kalendar. Dengan nilai penjualan semula yang agak tinggi, corak industri pembelian terbaru 114060 hampir dengan model kalendar.

Seperti kebanyakan model terkini, sejak 2016, harga saham telah meningkat. Harga sahamnya telah mencapai tahap tertinggi pada bulan Jun 2020. Wabak coronavirus yang melanda dunia telah menyebabkan harganya turun untuk sementara waktu antara bulan Mac dan Mei 2020, tetapi harga pasarannya meningkat mendadak setelah bulan September dengan pengenalan siri Submariner baru, dengan sempurna mencapai apa yang disebut ‘V-reply.’

Pasaran pembelian Rolex Submariner 16610

Tempoh pengeluaran: 1989-2010

Submariner 16610 adalah model kalendar siri Submariner yang akhirnya digantikan oleh 116610. Versi lama dan baru keduanya mempunyai ukuran casing 40 mm, dilengkapi dengan gerakan berliku 3135, dan mempunyai fungsi kalis air hingga 300 meter. Oleh kerana ciri asas pada dasarnya sama, bagi individu yang tidak biasa dengan jam tangan Rolex perbezaannya hampir tidak dapat dilihat.

Tetapi jika anda melihat kedua-dua jam tangan ini dengan teliti, anda dapat mengetahui bahawa gaya 16610 pada keseluruhan “tangan, lug, pelindung mahkota, penanda jam bertitik” lebih nipis daripada 116610LN, dan hasil keseluruhannya sangat kemas.

Oleh kerana 16610 telah laris dijual selama 20 tahun, terdapat beberapa variasi jam tangan yang telah dikeluarkan dimana ia merupakan ciri jam tangan ini. Sebagai permulaan, lugs telah diperbaharui dari versi selepas awalan F tidak mempunyai lubang (lug individu sebelum awalan F mempunyai lubang), dan huruf lingkaran dalam telah diperkenalkan sejak 2007.

Harga jualan 16610 juga meningkat apabila permintaan keseluruhan untuk Rolex meningkat. Peningkatan ini belum berakhir. Bahkan pada tahun 2018, kenaikan harga untuk jam tangan ini akhirnya berlanjutan, dan pasaran pembeliannya memecah rekod baru pada September 2020. Walaupun wabak coronavirus telah melanda dunia, permintaan untuk 16610 tidak terganggu sama sekali dan masih mengekalkan permintaan yang agak tinggi.

Perbezaan kecil tidak mempengaruhi pernilaian

Submariner 16610 dihasilkan dan dijual dari tahun 1989 hingga 2010. Pada setiap keluaran, terdapat sedikit perbezaan kerana tempoh pengeluaran yang panjang.

・Perbezaan cat bercahaya (peralihan dari dail bercahaya Tritium ke dail bercahaya Luminova)
・Adakah terdapat huruf dalam bulatan dalaman
・Adakah terdapat tanda logo Rolex
・ Perbezaan gesper (buckle) dll.

Mungkin terdapat beberapa unit jam tangan yang unik kerana model ini dijual dalam jangka masa yang lama, tetapi jam tangan tersebut tiada di pasaran. Harga jualan tidak akan berubah banyak walaupun dengan perbezaan yang disebutkan di atas. Kemungkinan harganya hanya lebih tinggi sedikit daripada model yang dikeluarkan pada beberapa tahun terakhir pengeluaran.

Jam tangan yang mungkin akan meningkat nilai pada masa hadapan

Memandangkan harga jualan semasa 16610 adalah kira-kira sejajar dengan umur pengguna, model berikut berpotensi untuk menambah nilai pada masa akan datang.

Tiga model tersebut adalah:

Buckle lipat tunggal dengan cat bercahaya Tritium

Yang pertama ialah model buckle lipat tunggal dail bercahaya Tritium. Tidak mustahil untuk mencapai spesifikasi ini jika tahun pengeluaran sebelum tahun 1988. Mempunyai potensi peningkatan yang sangat tinggi pada masa akan datang selagi ia mengikuti spesifikasi ini. Oleh itu, jika anda mempunyai jam tangan yang sesuai dengan spesifikasi ini, apabila anda menjualnya, anda mesti menyelidiknya dengan teliti.

Dial yang dilabel sebagai Tritium, tetapi sebenarnya Luminova

Terdapat versi 16610 yang menggunakan cat bercahaya Luminova, tetapi dailnya ditandai sebagai cat bercahaya Tritium. Perbezaan ini berkaitan dengan cat bercahaya juga dapat meningkatkan nilai jam tangan tersebut.

HANYA SWISS

Label “SWISS MADE” di bawah pukul 6 adalah untuk jam tangan edisi baru manakala label “SWISS” digunakan pada masa lalu. Label “HANYA SWISS” sangat jarang dijumpai. Label “SWISS” digunakan setelah ‘T SWISS’ pada era peralihan. Tempoh penggunaanya sangat singkat iaitu pada awal tahun pengeluaran Rolex dimana penggunaanya hanya dalam tempoh setahun sahaja.

Pasaran pembelian Rolex Submariner 16610LV

Tempoh pengeluaran: 1989-2010

Generasi ghost water 16610LV sebelumnya masih mempunyai tahap populariti yang tinggi setakat ini. Bukan hanya bezel, tetapi juga dail hijau zamrud adalah piawai enam digit 116610LV terbaru, tetapi dail hitam digunakan untuk generasi sebelumnya 16610LV. Terdapat juga sejumlah model yang tidak biasa, selain tema pemasaran yang kritikal dan lebih eksklusif daripada gaya lain.

Walaupun setelah menghentikan pengeluaran, ini membolehkannya mengekalkan reputasi yang cukup tinggi dan menimbulkan corak kenaikan harga. Kekurangannya juga memungkinkan untuk terus menghasilkan permintaan pasaran yang lebih besar kerana kekurangan biasa.

Perbezaan harga yang dihasilkannya adalah apa yang lebih mengejutkan. Harga pembelian pada tahun 2013 juga lebih rendah daripada separuh daripada harga belian 2020. Harga jam tangan ini meningkat dua kali ganda dalam masa lima tahun sahaja. Melihat ini, saya menganggap pembaca masih dapat merasakan betapa popularnya permintaan dengan 16610LV.

Tambahan pula, permintaan untuk 16610V sudah mulai melambung dengan pengumuman pelepasan baru untuk siri Submariner pada tahun 2020. Jangan lepaskan peluang penjualan yang sangat baik ini untuk pembaca yang ingin menjualnya dengan harga yang tinggi.

Model unik 16610LV Flat 4

Di antara 16610LV, terdapat dua model unik yang terkenal iaitu “Flat 4” dan “Wide Spacing SWISS MADE”. Dengan salah satu ciri atau versi dengan kedua-duanya, harga pembelian jauh lebih tinggi berbanding model biasa.

【Flat 4】

Flat 4 adalah merujuk kepada nombor 4 pada bezel yang mempunyai bahagian atas yang rata. Hanya Y- dan F-serials (2003, 2004) mempunyai ciri ini.

[SWISS MADE Wide-kerning]

“SWISS MADE wide kerning” adalah salah satu ciri unik yang terdapat pada 16610LV. Pada model pembuatan awal, ciri ini sangat umum. Ini berlaku untuk situasi di mana “SWISS MADE” yang dicetak pada pukul 6 di bahagian bawah dail sedikit lebih lebar daripada edisi standard.

Pasaran pembelian Rolex Submariner 14060M

Tempoh pengeluaran: 2000 hingga2012

14060M adalah reka bentuk bukan kalendar siri Submariner pada dekad sebelumnya. “Ciri umum hampir sama dengan yang baru, tetapi keseluruhan reka bentuk” tangan, pelukan, bahu mahkota, penanda jam putus-putus “lebih kecil daripada 114060. Di bahagian tarikh baru dan bahagian tarikh lama, terdapat juga penyesuaian yang sama . Gaya 14060M lebih ramping dibandingkan dengan 114060 yang ada sekarang, dan boleh dikatakan sebagai yang termudah dan paling elegan dari semua jam tangan keluarga Submariner.

Harga pasaran 14060M juga telah meningkat apabila pasaran untuk Rolex melambung tinggi. Pada musim panas 2018 ia berjaya memecah rekod tertinggi dan pada bulan September 2020 sekali lagi harga penjualan di pasaran menetapkan rekod baru lagi.

Walaupun siri 14060M tidak ada jam tangan yang sangat menarik seperti Green Water Ghost, tetapi penampilannya yang seimbang dan elegan masih dapat mengekalkannya dalam pasaran yang cukup stabil.

Pasaran pembelian Rolex Submariner 5513

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, industri permintaan Submariner 5513 telah meningkat naik. Dikelaskan sebagai Rolex antik, Submariner 5513 ini mempunyai kedudukan yang sangat tinggi di kalangan peminat jam tangan dan merupakan jam tangan yang terkenal di pasaran.

Submariner 5513 adalah salah satu jam tangan Rolex yang paling hebat dan antara jam tertua. Harga jualan pada tahun 2015 kurang daripada 100000 dan pada tahun 2020 ia telah meningkat lebih dari lima kali ganda. Hanya dalam lima tahun, kadar runcit telah meningkat lima kali ganda, dan kadar pertumbuhannya memberangsangkan.

Sukar untuk meramalkan harga jualan yang tepat sebelum melihat produk sebenar kerana harga jam bergantung kepada keadaan produk yang sebenar. Walaubagaimanapun, harga jualan jam tangan ini telah mencecah tahap yang agak tinggi. Saya berpendapat bahawa harga Submariner 5513 akan terus meningkat naik.

Rolex Submariner 5513 bernilai tinggi

Dalam sejarah siri Rolex Submariner, 5513 adalah model terlaris dan telah terjual hampir 30 tahun. Kali pertama ia dikeluarkan pada tahun 1962, dan kemudian dihentikan hingga tahun 1989. Ia telah mengalami banyak perubahan dan evolusi dalam tempoh ini, dan pelbagai variasi telah dikembangkan. Harga beli sangat berbeza mengikut keadaan jam tangan itu sendiri kerana ia adalah jam tangan antik. Pada awal tahun pengeluaran ia kurang permintaan menyebabkan harga pembeliannya tinggi.

【Ror Cermin Akrilik】

Dial cermin akrilik ini merupakan dail “kilau seperti cermin berkilau” yang jarang diguna pakai dimana hanya terdapat pada versi vintaj yang dibuat sebelum tahun 1967. Bukan hanya mempunyai kilau yang menakjubkan, ia juga mempunyai tanda dagang dan tulisan emas. Submariner 5513 yang dilengkapi dail ini lebih mahal daripada edisi 5513 yang lain. Sekiranya keadaan dijaga dengan cukup baik, harga jualannya dapat meningkat tinggi.

【Meter Dail Matte Pertama】

Dial matte dengan tekstur matte digunakan dalam versi 5513 yang dihasilkan selepas tahun 1967. Terdapat tiga bentuk dail matte: tahap awal, pertengahan, dan tahap akhir. Nilai tertinggi adalah edisi pertama. Ciri dail matte awal adalah perkataan “SUBMARINER” terukir di garis bawah pada pukul 6. Pembelian 5513 ini berdasarkan keadaan sebenar. Harga berbeza bergantung kepada tahun pengeluarannya. Pasaran 5513 dengan dail matte asli masih dilabel Meter First, jadi berhati-hatilah.

For expensive purchase of Watch items,
leave it to Jewel Cafe!

Jewel Cafe ranks
No 1 in customer service satisfaction

  • Shockingly high prices thanks to our international and domestic distribution network!
  • Largest business in the industry with over 250 outlets!
  • Free jewelry cleaning service that has been enjoyed by many!
  • No cancellation fee regardless of mode of purchase!
This article has also been read!

Find a JEWEL CAFÉ store near you

We have female staff with a vast amount of product knowledge and a speedy assessment process that takes as little as 10 minutes from the time you come to the store to payment! If you are interested in a quick assessment and consultation, we recommend visiting our store!